top of page

Van bodem tot schoolbord en weer terug.

Iedere dag wordt er voedsel geconsumeerd, geproduceerd en gereduceerd. Dit proces is in heel de wereld terug te zien, ook in Nederland. Het produceren (landbouw), consumeren (nuttigen van voedsel) en het reduceren (voedsel afbreken) is de basis van de voedselkringloop. Deze kringloop is voor iedereen relevant, maar wordt ook door iedereen anders geïnterpreteerd. Ondanks de andere interpretatie kan een producent niet zonder consument en reducent en visa versa. Kortom, iedereen heeft met de voedselkringloop te maken zowel bewust als onbewust. Hierbij begint en eindigt de kringloop in de bodem. 

 

Maar wat gebeurt er nou daadwerkelijk in de bodem, hoe ziet de bodem er eigenlijk uit en heb ik als consument invloed op de voedselkringloop? 

​

De voedselkringloop kan zowel internationaal, nationaal, regionaal als lokaal niveau worden bekeken. Binnen dit lespakket wordt er vanuit regionale (provincie Friesland) en lokale schaal naar de voedselkringloop gekeken. De lokale schaal wordt in kaart gebracht vanuit de verschillende bodemtypen in Friesland. 

​

Het lespakket bestaat uit de volgende onderdelen:

​

​

 

Project: Het overkoepelende project in dit lespakket is het verbouwen van voedsel. Hierbij wordt er een onderverdeling gemaakt tussen de rollen van consument, producent en reducent. Het doel van het project is om aan het eind van het schooljaar eigen voedsel te hebben geproduceerd.

Voedselkringloop: Naast het overkoepelende project zijn er drie lessen gemaakt over de voedselkringloop. Deze lessen zijn ook weer onderverdeeld in consument, reduceert en producent. Door de lessen te volgen krijg je kennis over het verbouwen van voedsel binnen je eigen project. 

bottom of page