Theorie
Bij de lessen onder het kopje producenten zijn verschillende zaken naar voren gekomen over het produceren van voedsel. Veel producten reizen de gehele wereld over voordat het op het bord van de consument komt te liggen. Deze vorm van consumeren is niet heel duurzaam, terwijl duurzaam consumeren wel mogelijk is met de producten die op de Friese bodem worden geproduceerd. Op dit moment is er een actie gaande over lokale duurzaam geteelde- en seizoenproducten in Friesland. Het doel van deze actie is dat binnen vijf jaar iedereen in Friesland lokaal voedsel binnen handbereik heeft.
Op de site eetbaarfriesland.frl wordt weergegeven waar in Friesland lokale producten worden verkocht. Veel van deze producten hebben een lage-CO2-uitstoot aangezien de afstand tussen bodem en bord klein is. Er zijn weinig tot geen tussenliggende stappen die voor extra CO2-uitstoot zorgen.
Per jaar veroorzaakt een gemiddelde Nederlander 11000 kg CO2 uitstoot, Zijn voedsel is hier één derde voor verantwoordelijk. Door producten te kopen die van eigen bodem komen bespaar je van die één derde 20 tot 25%. Ook het eten van vlees heeft effect op het milieu. Hierbij komen de meeste broeikasgassen van koeien. Dit heeft voornamelijk te maken met het methaan dat van de pens en darmen afkomt.
De koe zorgt namelijk voor met methaangassen die zwaarder en slechter zijn voor het milieu dan CO2. Door minder vlees te eten wordt het milieu automatisch minder belast. Kortom, als consument kan je aan het milieu werken door goed te kijken naar wat je eet en waar het vandaan komt.
